Turkije woedend

Amerikaans Huis: vermoorden van Armeniërs was genocide

In een nieuwe aanvaring met Turkije heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag een resolutie aangenomen waarin de massamoord op Armeniërs door Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt omschreven als genocide. Vóór stemden 405 afgevaardigden, tegen 11. Volgens de Turkse president Erdogan is de resolutie „de grootst mogelijke belediging van het Turkse volk” – woensdag was een nationale feestdag in Turkije. Volgens Ankara zijn de tussen 800.000 en 1,5 miljoen gedode Armeniërs slachtoffer van een burgeroorlog, niet van een systematische moordcampagne. Het Huis heeft jarenland erkenning van de genocide tegengehouden om een goede relatie met Turkije te houden. Duitsland omschreef de massamoorden in 2015 als genocide, het Nederlands parlement vorig jaar. (Reuters)