Sociale mediA

Twitter stopt wereldwijd met politieke advertenties

Twitter stopt wereldwijd met het toestaan van politieke advertenties. Dat maakte oprichters Jack Dorsey woensdag bekend in een reeks tweets. Daarmee moet de verspreiding van desinformatie en nepnieuws die stemgedrag beïnvloeden, beperkt worden. De ban gaat vanaf 22 november in. „Wij vinden dat het bereik van een politiek bericht verdiend moet worden, niet gekocht”, schrijft Dorsey. Volgens de Twitter-baas vormen politieke internetcampagnes een „geheel nieuwe uitdaging” voor het publieke debat. Niet alle politieke berichtgeving wordt geweerd, aanmoedigingen om te stemmen bijvoorbeeld niet. Half november komt Twitter met een verdere invulling. Eerder deze maand kwam Facebook onder vuur toen het bekendmaakte dat het politieke advertenties niet meer factcheckt. (NRC)