Rente

Fed verlaagt voor derde keer dit jaar rente Verenigde Staten

Opnieuw heeft de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verlaagd. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken probeert ondanks een sterke arbeidsmarkt te reageren op verslechterde economische omstandigheden wereldwijd, mede door de voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China. De ‘doelrente’, een bandbreedte waarbinnen de marktrente moet vallen, is woensdag bijgesteld naar tussen de 1,50 en 1,75 procent. Het is de derde verlaging in minder dan vier maanden tijd. De werkloosheid in de VS blijft laag en de koopkracht hoog, concludeert de Fed in een verklaring, maar de export blijft beperkt en bedrijven durven weinig te investeren. De Fed probeert met een verlaagd rentetarief de economie draaiende te houden, zonder dat markten oververhit raken. (NRC)