Pinnen

Belgische bank Argenta sluit al zijn geldautomaten om plofkraken

De Belgische bank Argenta sluit voor onbepaalde tijd al zijn 364 geldautomaten. Het besluit volgt op een reeks plofkraken. De bank zegt automaten steeds beter te beveiligen, maar criminelen gebruiken steeds zwaardere springstoffen. Argenta wordt door „de aanhoudende golf van steeds agressievere plofkraken” gedwongen haar pinautomaten te sluiten; die waren dit jaar zeven keer het doelwit van een plofkraak, waarvan driemaal in deze maand. Daarbij is er geen buit gemaakt maar telkens wel „enorme materiële schade aangericht”. In België zijn sinds januari 22 plofkraken gepleegd, vier meer dan in heel 2018. Ook in Nederland neemt het aantal plofkraken toe. België heeft bijna 14.000 geldautomaten, een van de hoogste aantallen in Europa per inwoner, Nederland ongeveer 7.000. (NRC)