Recensie

Recensie Muziek

Kavakos toont beide kanten van Beethoven

Het 250ste geboortejaar van Beethoven staat voor de deur, en dat zal ongetwijfeld leiden tot een hausse aan albums. De Griekse violist Leonidas Kavakos besloot wijselijk wat vroeger te komen met zijn nieuwe lezing van het Vioolconcert en een tedere vertolking van het te weinig gehoorde Septet, aangevuld met de ook onbekende Variaties op volksliederen voor viool en piano.

Stukken uit het licht en de schaduw van Beethovens oeuvre. In het Vioolconcert horen we de man die de ware belichaming was van de Verlichting, een grootse denker die een vorst toebeet: ‘Er zijn duizenden prinsen, maar er is slechts één Beethoven.’ Kavakos voorziet de eenzaamheid erin van een scherp randje, en laat de kracht ervan zingen.

Op de tweede cd, in de kamermuziek, regeert de andere kant van Beethovens kunstenaarschap: niet het scheppen uit ‘woede’ of het zoeken naar betekenis, maar het spelplezier en de intimiteit. En beide elementen zijn bij Kavakos in goede handen.