Journalistiek

Peter Groenendijk (AD) en fotograaf Sanne Donders winnen Persprijs Rotterdam

De winnaars van de Persprijs Rotterdam 2019 zijn AD-redacteur Peter Groenendijk en fotograaf Sanne Donders. ‘Tweebosbuurt wacht de sloopkogel’, heet hun winnende verhaal in het AD Rotterdams Dagblad. Een serie over de strijd van huurders tegen wooncorporatie en gemeente. Hun berichtgeving werd online verrijkt met video’s waarin de bewoners van sociale huurwoningen in Rotterdam-Zuid hun beklag deden over de eigengereide instanties en hun brieven voorlazen. In de foto’s van Donders spat het verdriet en de ontreddering van scherm en papier.

De mediaonderscheiding werd woensdagavond in het Rotterdamse debatcentrum Arminius voor de veertiende keer uitgereikt. Peter Groenendijk en Donders kregen 5.000 euro en een sculptuur van glaskunstenaar Ming Hou Chen. De jury, onder voorzitterschap van strafpleiter Inez Weski, verkoos hun werk boven dat van andere journalistieke producties over de regio Rotterdam. Voor de prijs konden onder meer boeken, artikelen, radio- en tv-uitzendingen, fotoreportages en internetproducties ingestuurd worden.

Onder de 19 inzendingen waren vier journalisten of -duo’s genomineerd. Onder wie ook de NRC-redacteuren Derk Stokmans en Joris Kooiman met ‘Aftakeling van een Rotterdams prestigeproject’, over het financiële debacle rond het Rotterdamse Warmtebedrijf. Een onderzoeksverhaal over terugwinning van warmte uit de Rotterdamse haven, een project dat ‘te mooi om waar te zijn’ leek en dat uiteindelijk ook bleek. „Het ging mis, goed mis”, aldus een zin halverwege de reconstructie. De andere genomineerden: Guido van Eijck en Bram Logger (over de financieel riskante bouwplannen voor het nieuwe Feyenoord-stadion) en ingenieur/journalist Inge Janse (over de transitie naar duurzame industrie).

Groenendijk brak in zijn dankwoord een lans voor betere bronbescherming, doelend op de recente gijzeling van NOS-journalist Robert Bas waartegen veel journalisten demonstreerden in Rotterdam. Vorige week liet Bart Verkade, zakelijk directeur van DPG Media (AD, de Volkskrant, De Morgen), al weten dat hij niet naar de uitreiking komt omdat Weski juryvoorzitter is. In haar rol als advocaat zou zij aansturen op gijzeling van een AD-journalist. „Voor mij is het onverteerbaar.” Eerdere winnaars: Mark Hoogstad, Frank de Kruif, Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg.