Voor mannen is de jeans met wijde pijpen nog wennen

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

CELINE menswear spring/summer 2020
CELINE menswear spring/summer 2020

Het is zeker twintig jaar geleden dat de bootcut, zo genoemd omdat de van onder uitlopende pijpen ruimte bieden aan een paar (cowboy)laarzen, het populairste model spijkerbroek was. Vooral vrouwen omarmden de broek die verwees naar de mode van de jaren zeventig, maar die bij voorkeur werd gedragen met een laarsje met een lange, zeer puntige neus.

De laatste tijd is geregeld geprobeerd het model terug te brengen – wie wil, kan er bij de meeste bekende merken wel een vinden, in denim dan wel corduroy. Maar het straatbeeld heeft de bootcut niet meer gedomineerd.

De man die dat zomaar zou kunnen veranderen, is de man die verantwoordelijk is voor het al meer dan vijftien jaar durende succes van de skinny jeans en broek: Hedi Slimane.

Die skinny broek zette hij op de kaart toen hij verantwoordelijk was voor de mannenlijn van Dior (2000-2007), en hij bleef dat doen in de tijd dat hij de creatief directeur was van Saint Laurent (2012-2016). Tegenwoordig heeft hij de leiding over Celine. In de mannencollectie voor komend voorjaar speelt de spijkerbroek met uitlopende pijpen een grote rol, in de vrouwencollectie voor de lente, die eind september werd geshowd, wederom. Mocht hij net zo te werk gaan als in het verleden, dan zal dat niet de laatste keer zijn.

Vooral voor mannen is de zwierige bootcut weer wennen. We zijn zo gewend geraakt aan smalle pijpen, dat zelfs een broek met rechte pijpen er nu ouderwets uitziet. Mochten mannen ’m weer gaan dragen, dan gaat dat echt nog wel een tijdje duren.

Tip voor de durvers (m/v): vermijd, als je niet jong of gruwelijk hip bent, lage tailles en puntschoenen. Dat ziet eruit alsof je je oude broek nooit hebt uitgedaan.