Japans werelderfgoed kasteel Shuri verwoest bij brand

Het kasteel dat is afgebrand dateerde uit de periode dat het Japanse eiland Okinawa een onafhankelijk koninkrijk was.
De overblijfselen van het kasteel Shuri.
De overblijfselen van het kasteel Shuri. Foto Reuters

Het Japanse kasteel Shuri op het eiland Okinawa is donderdag bijna volledig verwoest door een brand. De brand die woensdag uitbrak, duurde zo’n twaalf uur. Dat meldt persbureau AP. Het kasteel stond op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De brand brak uit in het hoofdgebouw en verspreidde zich snel naar de omliggende onderdelen van het kasteel. Drie grote zalen en vier kleinere gebouwen brandden volledig uit, aldus een woordvoerder van de brandweer. De burgemeester van de stad Naha noemde het kasteel „het symbool van Okinawa”. Burgemeester Mikiko Shiroma: „We zijn het verloren. Ik ben zo teleurgesteld.”

Denny Tamaki, de gouverneur van het eiland, keerde vroegtijdig terug van een bezoek aan Zuid-Korea. „Mijn hart is gebroken”, zei hij. „Maar ben ook van mening dat we het kasteel moeten reconstrueren, het is een symbool van het Koninkrijk Riukiu vol met onze geschiedenis en cultuur.” Het kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in de veertiende eeuw, toen Okinawa een onafhankelijk koninkrijk (Riukiu) was met een eigen taal en cultuur. Het eiland werd aan het eind van de negentiende eeuw geannexeerd door Japan.

Unesco zette het kasteel in 2000 op de werelderfgoedlijst omdat Shuri samen met andere gebouwen vijfhonderd jaar geschiedenis van het koninkrijk van Riukiu vertegenwoordigen. Audrey Azoulay, directeur van Unesco, sprak na de brand over een „verlies voor de mensheid”.

Twitter avatar AAzoulay Audrey Azoulay Deep emotion and sincere solidarity with the Japanese people as we see the tragic fire at the beautiful #shuricastle, inscribed as #UNESCO world heritage in 2000. This is a loss for all humanity. https://t.co/P3xNeUyChG