IS bevestigt dood Al-Baghdadi, stelt opvolger aan

Na een eerdere bekendmaking van de Amerikaanse president Trump, wordt de dood van de zelfverklaarde kalief Al-Baghdadi nu ook bevestigd door terreurgroep Islamitische Staat.
Puin op de plek waar Amerikaanse special forces afgelopen weekend een aanval uitvoerden en Al-Baghdadi zichzelf uiteindelijk opblies.
Puin op de plek waar Amerikaanse special forces afgelopen weekend een aanval uitvoerden en Al-Baghdadi zichzelf uiteindelijk opblies. Foto Haj Kadour/AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft donderdag de dood van zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi bevestigd. Ook heeft de terreurbeweging via het eigen persbureau Amaq bekendgemaakt dat een een nieuwe leider is aangesteld, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi, melden internationale persbureaus.

Tot nu toe had de terreurgroep nog niet gereageerd op de dood van Al-Baghdadi. In de audioboodschap van zo’n acht minuten worden IS-aanhangers opgeroepen om trouw te zweren aan de nieuwe leider, over wie vooralsnog weinig bekend is.

Lees ook: Met dood Al-Baghdadi verliest IS symbool

Al-Baghdadi kwam afgelopen weekend om het leven tijdens een aanval van Amerikaanse special forces in het Syrische Idlib. Volgens president Trump blies de terreurleider zichzelf op nadat hij een tunnelcomplex was ingedreven. Na de dood van Al-Baghdadi, die in 2014 het kalifaat uitriep in de Iraakse stad Mosul, was het de vraag wie zijn rol op zich zou nemen.

Rechterhand ook omgekomen

IS bevestigde donderdag dat ook woordvoerder Abu al-Hassan al-Muhajir bij een andere Amerikaanse aanval is omgekomen. De terreurgroep maakte daarnaast voor het eerst bekend dat deze rechterhand van Al-Baghdadi uit Saoedi-Arabië kwam.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf woensdag beelden vrij waarop de aanval op het complex van Al-Baghdadi te zien is. De special forces werden met helikopters ingevlogen, en kwamen tijdens de landing onder vuur te liggen. Aanwezige IS-strijders zouden zijn opgeroepen om hun wapens neer te leggen. Uiteindelijk kwamen er zeker vijf militanten om het leven. Al-Baghdadi blies zichzelf samen met twee van zijn kinderen op.