Recensie

Recensie

In een staat van willoos wegdromen

De muziek van Cigarettes After Sex is verslavend. Het kwartet rond Greg Gonzalez, dat werd opgericht in Texas en daarna verhuisde naar New York, heeft zich bekwaamd in langzame en bedwelmende liedjes. Net zoals Lana Del Rey al vijf albums lang hetzelfde tempo aanhoudt, speelt Cigarettes After Sex in steeds hetzelfde lage droomtempo. Dankzij een juiste combinatie van galm en trage aanslag, ontvouwen de muzikale elementen zich in slowmotion: de gitaar doet eindeloos over een patroontje van twaalf noten, de drummer aait over de vellen. Greg Gonzalez, ondertussen, zingt zijn trage bespiegelingen op zalvende toon, en treurige melodie. Het zijn stijlmiddelen die evengoed ergerlijk zouden kunnen zijn, maar de vasthoudendheid waarmee de groep zich aan haar taak overgeeft, en het karakteristieke geluid waar nooit op wordt ingebroken, duwt je in een staat van willoos wegdromen.

Live: 2/11, 3/11 Paradiso, Amsterdam