Hongkong voor het eerst in tien jaar in recessie

De aanhoudende onrust en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten komen Hongkong op economische krimp te staan.
Een filiaal van de Industrial and Commercial Bank of China is beklad en beschadigd tijdens de protesten.
Een filiaal van de Industrial and Commercial Bank of China is beklad en beschadigd tijdens de protesten. Foto Tyrone Siu/Reuters

Hongkong is voor het eerst in tien jaar officieel in een recessie beland. De economie wordt ontwricht door de aanhoudende demonstraties tegen de regering en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Dat meldt de Hongkongse regering donderdag.

Lees ook: Is er nu een handelsoorlog tussen de VS en de EU?

De Hongkongse economie kromp met 3,2 procent tussen juli en september. Dat is het tweede kwartaal op rij dat de economie is geslonken en hiermee is officieel sprake van een recessie. In vergelijking met een jaar eerder is het bruto binnenlands product (bbp) met 2,9 procent afgenomen. „De binnenlandse vraag is aanzienlijk verslechterd”, liet de regering weten in een verklaring. Omdat er voorlopig geen zicht lijkt op het einde van de protesten, houdt de regering er rekening mee dat het economische klimaat verder verslechtert.

Vooral de detailhandel heeft te lijden onder de protesten en de handelsoorlog. Ook het aantal toeristen dat de stad bezoekt, is sinds 2003 niet meer zo hard gedaald. Toen werd Hongkong getroffen door het besmettelijke SARS-virus. De handelsoorlog met de Verenigde Staten zet de export onder druk.

Eerder deze maand werd al bekend dat de Chinese economie de laagste groei doormaakt sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw. Vooral de handelsoorlog met de VS en het dalend aantal investeringen in de Chinese industrie hebben invloed op de economie.