Het Osdorpplein wordt geen ‘Osdorpplaza’ maar blijft gewoon Osdorpplein

Talk of the Town Eerst Osdorpplein, toen Centrum Nieuw-West en na een verkiezing waarschijnlijk toch weer gewoon Osdorpplein: „Dit is moeilijk doen om niks.”

Het Osdorpplein in Nieuw-West moest een andere naam krijgen, vond het stadsdeel.
Het Osdorpplein in Nieuw-West moest een andere naam krijgen, vond het stadsdeel. Foto Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

De zon schijnt in het Amsterdamse Osdorp. Henk van den Berg zit met een neergeslagen blik op een bankje aan de rand van de drie fonteintjes op het Osdorpplein. „In plaats van moeilijk doen over die naam van dit plein, mogen ze wel eens zorgen dat die dingen het doen”, zegt Van den Berg, wijzend naar de bak met wat half-sputterend water.

Met dat ‘moeilijk doen’ doelt Van den Berg op de in augustus door stadsdeel Nieuw-West uitgeroepen verkiezing voor een nieuwe naam voor het Osdorpplein.

Nadat de bouwwoede in het gebied vol zestiger-jarenflats bij de Sloterplas was toegeslagen, was het Osdorpplein volgens het stadsdeel toe aan een nieuwe naam. Eind december vorig jaar werd het ineens ‘Centrum Nieuw-West’, al verschenen er geen nieuwe bordjes aan de gevels. Ondanks de nieuwe naam bleven de mensen in dit gebied echter massaal de oude term gebruiken: ‘Osdorpplein’. Toen niet lang daarna bleek dat de naam ‘Centrum Nieuw-West’ volgens gemeentelijke richtlijnen helemaal niet mocht – die zou verwarring veroorzaken omdat het plein niet in het centrum ligt – besloot het stadsdeel een verkiezing uit te schrijven. De inzender van de winnende naam krijgt 100 euro.

Maar liefst 472 verschillende namen werden ingezonden. Na selectie door de gemeentelijke jury bleven er 17 creatieve bedenksels over, waaronder Tuinstad Mokum, Sloterpoort, Osdorpplaza, Stadshart Osdorp, Sloterplaskwartier, én: gewoon weer Osdorpplein. Amsterdammers konden online op een van deze 17 namen stemmen.

‘Iedereen blijft het toch zo noemen’

Henk van den Berg snapt niet waarom ze zo moeilijk doen. Hij komt hier al jaren om te genieten van ‘zijn’ Osdorpplein. „Je gaat hier niet naartoe voor de naam maar voor de wijk, en die verandert niet”, zegt hij. Daarnaast kost die hele verkiezing volgens hem „bakken met geld.” Dat geld kunnen ze beter in andere dingen steken, vindt hij.

Op het plein staan een aantal borden met foto’s van de ‘Vrouwen van Nieuw-West’. Met termen als ‘De Doorzetters’ en ‘De Verbinders’ probeert het stadsdeel de wijk een positiever aanzien te geven. „Duidelijk een truc om het vervuilde imago van de naam ‘Osdorp’ weg te poetsen”, roept Jan Maart, stamgast van het plein, vanaf een geelblauw betegeld bankje. „Ik woon in Geuzenveld en kom hier vier keer per week.” Van Maart mogen ze de naam veranderen, maar hij blijft het gewoon Osdorpplein noemen. „Net als iedereen die hier komt.”

Dit is duidelijk een truc om het vervuilde imago van de naam ‘Osdorp’ weg te poetsen

Jan Maart Stamgast Osdorpplein

De bloemist aan het Osdorpplein, Herman de Rooij, noemt het allemaal „heel makkelijk”. Met kracht steekt hij een stel roze rozen in een fleurig herfstboeket. Iedereen kent het hier volgens De Rooij als Osdorpplein. „We noemen de Albert Cuypmarkt toch ook niet ineens de Pijpmarkt?”, lacht hij. Op deze manier weet volgens De Rooij niemand meer „waar ’ie moet wezen”. Hij geeft het boeket aan zijn klant en grijnst: „Winkel ze, op het Ósdorpplein!”

Toch is niet iedereen overtuigd van de traditionele waarde van de naam. Willemien Wessels woont op 14-hoog in Osdorp. Ze gaat vaak „naar beneden” om even door haar wijk te lopen. „Voor mij is het gewoon Nieuw-West hoor”, zegt ze stellig. „Ik vind Osdorpplein gewoon een beetje ordinair. Als ik ergens kom zeg ik nooit dat ik van Osdorp ben.” De wijk is volgens haar veel groter. „Waarom zouden we dit plein dan alleen naar dat ene deel van de wijk vernoemen?”

‘Hele verkiezing niet nodig geweest’

Ronald Mauer, dagelijks bestuurder van stadsdeel Nieuw-West, is vooral trots op de enorme opkomst: „3.500 mensen hebben gestemd”. Om eraan toe te voegen: „waarvan ruim 3.000 op Osdorpplein.” De uitslag maakt het volgens Mauer wel lastig. „Of we er nu Osdorpplein of toch iets anders van maken, in beide gevallen was die hele verkiezing niet nodig geweest.”

Toch doet hij nog geheimzinnig over de uitslag. „Die komt pas na 12 november.” Hij moet eerst nog in beraad met „de vakkundige jury”. Mauer is echter wel reëel: „Als je A zegt, moet je ook B zeggen.” Na het besluit wordt de gekozen naam aan het dagelijks bestuur voorgelegd.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.