Necrologie

Het gezicht van Per Seconde Wijzer

Kees Driehuis (1951-2019) Driehuis presenteerde 29 jaar lang het tv-programma Per Seconde Wijzer. Begin vorig jaar ging hij met pensioen.

Kees Driehuis
Kees Driehuis Foto ANP/Kippa

Oud-presentator Kees Driehuis is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige werkgever BNNVARA. Driehuis was onder meer presentator van de kennisquiz Per Seconde Wijzer, de actualiteitenrubriek NOVA en het debatprogramma Buitenhof. Hij ging begin vorig jaar met pensioen en werd kort daarna ziek.

Driehuis studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en begon zijn carrière bij omroep VARA in 1974 bij de radio. Hij was daar redacteur, eindredacteur en presentator van actualiteitenprogramma’s als Dingen van de Dag, Radioweekblad en Onder Vuur. In 1989 maakte hij de overstap naar de televisie. Naast presentator was hij ook initiatiefnemer en eindredacteur van het onderzoeksjournalistieke programma Zembla en de stem van het Sinterklaasjournaal.

Driehuis is vooral bekend als presentator van Per Seconde Wijzer. Hij presenteerde de kennisquiz 29 jaar lang, bijna achthonderd afleveringen. Zijn laatste uitzending was op 1 maart 2018, waarna hij met pensioen ging. „Kees Driehuis is zo ongeveer Per Seconde Wijzer”, zei toenmalig mediadirecteur Rob Kievit van BNNVARA toen Driehuis zijn afscheid aankondigde.

BNNVARA noemt Driehuis „een vreedzame barricade-journalist” die koos voor maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen „waarin een positie werd ingenomen”. De omroep schrijft verder over Driehuis: „Waardenvrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit, sprak zich uit, politiek correct of niet. Hypocrisie werd aan de kaak gesteld. Tegen kernwapens en het haatzaaien van Wilders, de te lage lonen van schoonmakers, de vuilspuiterij van Hoogovens, de oorverdovende groei van Schiphol ten koste van de gezondheid van de bewoners.”

Driehuis eindigde zijn laatste uitzending van Per Seconde Wijzer met de woorden: „Niets is blijvend”.