ECB

Christine Lagarde: ‘Nederland moet meer geld uitgeven’

Nederland zou met zijn „chronische begrotingsoverschot” veel meer moeten investeren. Door meer uit te geven, zou Den Haag economische groei kunnen aanjagen. Dat betoogde Christine Lagarde, de aanstaande president van de Europese Centrale Bank (ECB), woensdag in een interview op de Franse radio. Landen met fiscale ruimte hebben „niet de nodige actie ondernomen” op het vlak van investeringen, zei Lagarde op radiozender RTL. „Daarbij denken we natuurlijk aan landen met chronische begrotingsoverschotten als Nederland en Duitsland”, lichtte ze toe. „Waarom zou je het fiscale overschot niet investeren in infrastructuur, onderwijs of innovatie om een betere balans aan te brengen?” Lagarde treedt deze week aan als voorzitter van de centrale bank voor de eurozone. (ANP)