Duitse regering komt met maatregelen tegen haat en rechts-extremisme

Negen maatregelen moeten het makkelijker maken om haat en rechts-extremisme effectiever te bestraffen in Duitsland: „De aanslag in Halle laat zien wat kan gebeuren als tot haat wordt aangezet.”
Na de schietpartij in Halle eerder deze maand gingen mensen de straat op om te protesteren tegen haat en geweld.
Na de schietpartij in Halle eerder deze maand gingen mensen de straat op om te protesteren tegen haat en geweld. Foto Filip Singer/EPA

De Duitse regering wil harder optreden tegen haat en rechts-extremisme. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft daarvoor woensdag een pakket van negen maatregelen gepresenteerd, meldt persbureau DPA. De regering wil het ook moeilijker maken om een wapen(vergunning) te bemachtigen.

Tot de maatregelen behoort ook een meldplicht voor sociale netwerken als daarop doodsbedreigingen worden geuit of als daar wordt aangezet tot haat. Daarnaast wil het kabinet geweld tegen medisch personeel en spoedeisende hulpdiensten even streng bestraffen als geweld tegen politieagenten en soldaten. Om de strijd tegen racisme en rechts-extremisme te intensiveren, wil minister Seehofer 740 extra banen creëren binnen de binnenlandse veiligheidsdienst en de landelijke recherche.

Lees ook deze analyse na de dood van politicus Lübcke: Extreem-rechts was in Duitsland nooit weg, maar kreeg wel ‘een nieuwe dynamiek’

Het afgelopen jaar werd Duitsland verscheidene malen opgeschrikt door schietincidenten met politieke motieven. Minister Seehofer verwees in diens presentatie onder meer naar de moord op CDU-politicus Walter Lübcke en de de aanslag op een synagoge en een dönerzaak in Halle, waarbij vorige maand twee mensen om het leven kwamen.

Synagogen worden inmiddels in alle Duitse deelstaten beter bewaakt. Minister van Justitie Christine Lambrecht zei tegen persbureau AP „dat de aanslag op de Joodse gemeenschap in Halle laat zien wat er kan gebeuren als er tot haat wordt aangezet online. We zullen extreem-rechts terrorisme en antisemitisme met alle krachten van de wet bestrijden”.

Seehofer gaat onder andere onderzoeken of bij de aanvraag voor een wapenvergunning kan worden gekeken naar iemands overtuigingen. Momenteel wordt gecontroleerd of iemand crimineel is, lid van een verboden organisatie of alcohol- of drugsverslaafde. Bovendien wil de minister dat mensen gaan uitleggen waarom ze een wapen nodig hebben.