Recensie

Recensie Beeldende kunst

De Noordzee – zo divers, prachtig én kwetsbaar

Boek & expo ‘Turn the tide’ Fotograaf Sijmen Hendriks bezocht alle plekken rondom de Noordzee, die veel bijzonderder is dan je misschien zou denken.

Foto’s Sijmen Hendriks
Foto’s Sijmen Hendriks

Twee lepelaars, synchroon foeragerend op een verder uitgestorven Maasvlakte. Een stormmeeuw boven woeste golven. En een kolonie drieteenmeeuwen, niet broedend op het strand, maar in het centrum van Newcastle. „Een ware ontdekkingsreis langs majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten”, beschrijft Sijmen Hendriks zijn Noordzeeproject, dat vierenhalf jaar in beslag nam en leidde tot het fotoboek Turn the tide en een expositie in Het Natuurhistorisch Museum. „En overal vogels.”

Foto’s Sijmen Hendriks

Dat laatste wordt snel duidelijk, bladerend door het boek: de vogelliefhebber zal er blij van worden. Wie dacht dat die Noordzee van ons slechts een stel krijsende meeuwen bracht zal versteld staan van de hoeveelheid exotische vogels die op of in deze zelfde zee vertoeven. Van jan-van-genten tot goudplevieren, enorme wolken kanoeten en wulpen, duizenden zeekoeten – het zijn net pinguïns – en papegaaiduikers op de Engelse Farne Islands.

Foto’s Sijmen Hendriks
Lees ook Bontbekplevier vecht voor ruimte

Het boek toont de schoonheid van het vogelleven op en rond de Noordzee, maar kwam er ook „om duidelijk te maken wat er op het spel staat”, schrijft Hendriks in zijn inleiding. Wereldwijd staan zee- en kustvogels immers onder grote druk wegens habitatverlies, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Het is dan ook de hoogste tijd dat meer gebieden op en rond de Noordzee zouden worden aangewezen als beschermd natuurgebied, stelt hij.

Foto Sijmen Hendriks

De fotograaf bezocht in totaal zeven landen, 25 eilanden en veel schier- en voormalige eilanden. Al die plekken zijn in het boek, op prettig groot formaat, terug te zien in 180 fraaie foto’s. Het boek zou ook aan de overzijde van de Noordzee zijn weg kunnen vinden, aangezien de teksten ook in het Engels zijn.

Foto’s Sijmen Hendriks

De expositie in Het Natuurhistorisch Museum is relatief kleinschalig – er hangen 17 foto’s – maar dankzij de doorlopende ‘loop’ op een beeldscherm komen toch alle foto’s voorbij. Pak dus een stoel, ga er eens rustig voor zitten en vergaap je aan die exotische zee die op onze stranden en havens klotst.

En kijk daarna toch maar eens wat vaker omhoog. Grote kans dat die meeuw helemaal geen meeuw is.

Turn the tide, Birds around the North Sea, Sijmen Hendriks, KNNV Uitgeverij, 240 blz, 44,95 euro.

●●●●

Expositie Turn the tide, Het Natuurhistorisch Museum, t/m 8 december. Westzeedijk 345 (Museumpark). www.hetnatuurhistorisch.nl

Foto Sijmen Hendriks