Politieke beïnvloeding

Facebook sluit Russische netwerken in Afrika

Facebook heeft drie Russische netwerken met ongeveer tweehonderd nepaccounts gesloten waarmee werd geprobeerd de politiek in acht Afrikaanse landen te beïnvloeden. Achter deze netwerken zit de beruchte ‘kok van Poetin’, Jevgeni Prigozjin. Die wordt verdacht van een sleutelrol bij Russische pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Prigozjin wordt ook gezien als de man achter de Wagnergroep, Russische huurlingen die in onder andere Oekraïne, Venezuela en de Centraal-Afrikaanse Republiek actief zijn geweest. De nepaccounts waren volgens een verklaring dinsdag van Facebook gericht op inwoners van Madagascar, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Kameroen, Soedan en Libië. Volgens Nathaniel Gleicher, Facebooks hoofd van cyberveiligheid, werkten de Russen in een aantal landen samen met lokale figuren, om de bron van hun berichten, over zowel lokale aangelegenheden als geopolitieke thema’s, te verhullen. Sommige accounts gingen terug tot 2014. Het netwerk gaf ook in beperkte mate geld uit voor politieke advertenties. (Reuters)