71 doden bij brand in Pakistaanse trein

Twee gasstellen ontploften in een trein in Pakistan waarna brand uitbrak. Het vuur greep snel om zich heen. Zeker 71 mensen kwamen om het leven.
Reddingswerkers bij de trein waarvan woensdag drie treinstellen uitbrandden.
Reddingswerkers bij de trein waarvan woensdag drie treinstellen uitbrandden. Foto Reuters

Bij een brand in een trein in het oosten van Pakistan zijn donderdag zeker 71 mensen om het leven gekomen. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen, vrezen reddingswerkers, omdat veel gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Hoeveel mensen gewond raakten, is nog niet bekend, zo meldt persbureau AP.

De brand ontstond toen twee gasstellen ontploften die door passagiers werden gebruikt om hun ontbijt op te bereiden. Drie treinstellen brandden volledig uit. Op videobeelden gemaakt door omstanders is te zien hoe het vuur razendsnel om zich heen greep.

Het vuur kon zich snel verspreiden omdat meerdere passagiers kookolie aan boord hadden meegenomen tijdens de treinreis, aldus minister van Spoorwegen Sheikh Rashid Ahmed tegen de BBC. In Pakistan is het verboden een kookstel mee te nemen aan boord van een trein, maar het gebeurt desondanks regelmatig. Ook kwamen verscheidene slachtoffers om het leven doordat ze op de vlucht voor het vuur uit de rijdende trein sprongen. Veel passagiers waren onderweg naar een conferentie.

De trein was onderweg van de zuidelijke havenstad Karachi naar de noordelijke stad Rawalpindi. Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Liaquatpur in het oosten van Pakistan, niet ver van de grens met India. De premier van Pakistan Imran Khan laat op Twitter weten „diepbedroefd” te zijn door deze „vreselijke tragedie”.

Twitter avatar ImranKhanPTI Imran Khan Deeply saddened by the terrible tragedy of the Tezgam train. My condolences go to the victims’ families & prayers for the speedy recovery of the injured. I have ordered an immediate inquiry to be completed on an urgent basis.

De brand ontstond in de buurt van de stad Liaquatpur.