Waar leert mijn baby het meest?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

Illustratie Martien ter Veen

Moeder: „Ik heb de indruk dat mijn baby’tje van zes maanden oud zich meer ontwikkelt als ze thuis is. Dan beweegt ze en brabbelt ze volop. Als we ergens naartoe gaan is dat heel anders, lijkt ze afwachtender en meer observerend. Hoe belangrijk is het om met een jonge baby naar buiten te trekken? Frisse lucht is uiteraard een voordeel, maar is het ook cognitief belangrijk?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Binnen èn buiten

Carolina de Weerth: „Dat uw baby zich buitenshuis afwachtender toont, betekent niet dat ze minder leert. Binnen gaat ze straks tijgeren, kruipen, brabbelen, objecten naar haar mond brengen; buiten leert ze hoe de wereld in elkaar zit. Haar hersenen zijn aan het werk, ook al is ze stil. Ze leert door te kijken en te luisteren en misschien zelfs door te ruiken. Buiten leert ze diepte zien, snelheid inschatten, afstand bepalen: wat veraf is en wat dichtbij, wat groot is en klein. Ook leert ze categorieën te onderscheiden, bijvoorbeeld die tussen dieren – is het een eend of een kat? Of tussen vervoersmiddelen: is het een fiets of een auto?

„Het is ook het begin van de sociale interactie met onbekenden. Baby’s tussen 6 en 9 maanden oud kunnen heel verleidelijk lachen naar iemand. Als ze bij de ander een lachje uitlokken, merken ze hun invloed op de omgeving.

„Je wilt natuurlijk geen overkill aan stimuli, een drukke supermarkt zou voor een baby soms net te veel kunnen zijn. Maar het kind reguleert zichzelf ook, het kan ook wegdraaien en zich afsluiten.

„Er is nog weinig onderzoek naar het effect van natuur op baby’s, zoals het meenemen naar een bos of park, maar ik verwacht dat het een even fysiologisch rustgevend effect kan hebben als op volwassenen.”

Goed doseren

Sabine Hunnius: „In een omgeving die vertrouwd is, en waarin niet zoveel nieuws te zien is, gaat een baby zelf aan de slag. Gaat ze brabbelen, bewegen. Buiten ligt ze met grote ogen te luisteren naar alle indrukken. Het is voor de ontwikkeling van het brein allebei even belangrijk. De kunst is het goed te doseren: niet de hele dag nieuwe prikkels, maar ook niet de hele dag alleen maar vertrouwde dingen.

„Hoeveel stimuli een kindje kan verdragen, kan verschillen. Je kunt aan een baby’tje merken als ze in actie wil komen. Als de ouders bijvoorbeeld buiten te lang met een buurvrouw staan te praten, kan ze gaan protesteren omdat ze zich verveelt. Na een dag op de crèche is ze juist vaak moe van alle indrukken.

„Je mag in die afwisseling van buiten en binnen als ouders ook best je eigen indruk en behoeften volgen, bijvoorbeeld door je baby’tje mee te nemen naar een restaurant als ze dat kan verdragen. Een concert is natuurlijk te lawaaiig, en een ruimte waar gerookt wordt is vanzelfsprekend ook uitgesloten, maar als je goed naar je baby kijkt, voel je dat meestal intuïtief prima aan.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.