Voor spoedsituaties

Kabinet wil dat meer mensen medische gegevens delen

Artsen en andere hulpverleners moeten van meer Nederlanders de basisgegevens kunnen inzien die cruciaal zijn bij spoedsituaties. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) wil de vier miljoen mensen die geen toestemming hebben gegeven voor uitwisseling van hun medische gegevens, daarvoor alsnog toestemming vragen, het liefst dit jaar. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant.

Het gaat onder meer om gegevens over medicatie, allergieën, vaccinaties, gewicht, leeftijd en bloedgroep. Volgens Bruins is deze informatie cruciaal bij spoedsituaties, bijvoorbeeld als een patiënt een hartaanval heeft. Momenteel moeten patiënten die hun gegevens niet delen per situatie kiezen welke medische gegevens hulpverleners mogen inzien. Dat lukt niet als patiënten bijvoorbeeld buiten bewustzijn zijn.

Mensen die hun medische gegevens niet standaard delen, hebben daar verschillende redenen voor. Volgens het ministerie is een deel van hen vermoedelijk nooit door hun huisarts of apotheek gevraagd gegevens beschikbaar te stellen. Anderen zouden mogelijk wel hun gegevens willen delen voor spoedsituaties, maar bijvoorbeeld niet met de fysiotherapeut. De woordvoerder van Bruins stelt dat „een klein gedeelte” om privacyredenen nooit medische gegevens wil delen. Dit blijft een optie, benadrukt hij. (NRC)