Voetbal

UEFA bestraft Bulgarije voor racistisch gedrag van supporters tegen Engeland

Scanderende fans in Bulgarije
Scanderende fans in Bulgarije Foto Georgi Licovski/EPA

De Europese voetbalbond UEFA bestraft Bulgarije voor het racistische gedrag van het Bulgaarse publiek tijdens het duel tegen Engeland op 14 oktober in Sofia. Bij de komende thuiswedstrijd tegen Tsjechië op 17 november voor EK-kwalificatie zijn geen Bulgaarse fans welkom. Gaan zij de komende twee jaar opnieuw in de fout, volgt automatisch een straf van een thuisduel zonder publiek. Dat maakte de UEFA dinsdag bekend. Daarnaast krijgt de Bulgaarse voetbalbond twee boetes. Voor de racistische spreekkoren moet de bond 75.000 euro betalen. Omdat ook het Engelse volkslied voor de wedstrijd werd verstoord met spreekkoren komt daar een boete van 10.000 euro bij. De UEFA eist ook dat de spelers van Bulgarije voor de komende twee wedstrijden een signaal afgeven door achter een spandoek te gaan staan met de tekst no to racism. Aanleiding zijn de racistische spreekkoren, waaronder apengeluiden, en het herhaaldelijk brengen van de Hitlergroet door Bulgaarse fans tijdens het duel in Sofia. Dat gebeurde toen donkere spelers van Engeland aan de bal waren. Het duel werd hierdoor twee keer stilgelegd. Bulgarije kreeg eerder al een straf waardoor vijfduizend zitplaatsen in het stadion in Sofia twee weken geleden onbezet bleven. Dat na racistische spreekkoren van Bulgaarse toeschouwers afgelopen zomer. (NRC)