Vermoedelijke vader en huurder Ruinerwold blijven langer vastzitten

De rechtbank in Assen verlengde het voorarrest van Josef B. en Gerrit Jan van D. met negentig dagen.
Rechters van de rechtbank Noord-Nederland gingen woensdag kijken op de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold.
Rechters van de rechtbank Noord-Nederland gingen woensdag kijken op de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. Foto Wilbert Bijzitter/ANP

De twee verdachten in het politie-onderzoek rond het geïsoleerde gezin in Ruinerwold blijven negentig dagen langer vastzitten. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland woensdag. Het gezin - zes kinderen en hun vermoedelijke vader - leidde mogelijk al sinds 2010 een teruggetrokken bestaan op een afgelegen boerderij buiten het Drentse dorp.

Het betreft de 67-jarige Gerrit Jan van D., waarschijnlijk de vader van de kinderen, en de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen. Op het erf werd namelijk ook „een substantieel geldbedrag” aangetroffen. De twee blijven negentig dagen - de maximale lengte - vastzitten vanwege de ernst van het misdrijf, de kans op herhaling en uit belang van het onderzoek, lichtte persrechter Marcel Wolters toe.

Rechters van de rechtbank Noord-Nederland brachten woensdag een bezoek aan het erf en bekeken de ruimtes waarin het gezin verbleef. „De mogelijkheid bestaat dat het gehuurde pand en het perceel weer teruggaan naar de eigenaren”, zegt Wolters. „De situatie kan nu bekeken worden en de rechtbank wilde graag zien hoe het was.” Van D. en B. blijven in beperkingen vastzitten en mogen alleen contact met hun advocaten hebben. De advocaat van B. wilde volgens Wolters de beperkingen opheffen, maar de rechtbank wees zijn verzoek af. De advocaat van Gerrit Jan van D. wil niet reageren.

Maandag vroeg het OM om een DNA-onderzoek dat duidelijk moet maken of de zeven inderdaad vader en kinderen zijn. Dat is vooralsnog niet bevestigd, omdat de kinderen die leefden op de boerderij niet in de Basisregistratie Personen stonden.

Twitter avatar OM_NoordNL OM Noord-Nederland De rechtbank Noord-Nederland heeft de gevangenhouding bevolen voor de duur van 90 dagen van beide verdachten in het onderzoek #Ruinerwold. Beide verdachten blijven in alle beperkingen.
Lees ook: Verdwenen in Ruinerwold: ‘Het voelt alsof we hebben gefaald’

‘Goddelijke school’

De Oostenrijker Josef B. werd ter plaatse gearresteerd toen de politie twee weken geleden op een melding van de 25-jarige Jan afkwam, naar eigen zeggen de oudste van de kinderen. Hij uitte in een café zijn zorgen over de leefomstandigheden van zijn familieleden. B. belemmerde het onderzoek van de politie en werd daarop ingerekend. Drie dagen later werd ook de vader van het gezin vastgezet.

Jan onttrok zich sinds mei aan het geïsoleerde bestaan. Hij was actief op diverse sociale media en deed zaken namens een bedrijf van Josef B. Gerrit Jan van D. was al langer actief op internet en bleef daar tot in ieder geval eind 2015 zeer actief. Hij beheerde meerdere Facebook-groepen en een Wikipedia-achtige website waar hij honderden Engelstalige artikelen schreef over zijn geloof, het verbouwen van groenten en zijn visie op opvoeden. Volgens Van D. hadden de buitenwereld en het scholensysteem een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Hij stelde „een goddelijke school” voor die als basis moest dienen „voor onbeperkte persoonlijke ontwikkeling”.

Van D. was in de jaren tachtig enige tijd verbonden aan de Moon-sekte, een religieuze beweging rond dominee Sun Myung Moon uit Zuid-Korea. Hij verbrak in 1987 de banden met de Nederlandse vertegenwoordiging, de Verenigingskerk. Acht jaar geleden ontvluchtten al drie kinderen het gezin van Van D., lieten familieleden eerder weten. Met zijn familie had Van D. sinds de jaren tachtig geen contact meer.

Lees ook: Online deelde Jan foto’s van bomen