Thuiskok

Brownies

Stefan Elias schrijft dat de originele brownie werd gemaakt door de chef van het Palmer House Hotel in Chicago ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1893 in de stad. Die eerste versie was ‘bedekt met stukjes walnoot en abrikozenglazuur’. Volgens Elias kun je die nog steeds eten in het Palmer House Hilton. Hij kan het weten, want hij reisde de hele wereld rond. Zijn versie is met hazelnoten.

Beboter een vierkante bakvorm (20 cm, 3 cm hoog) en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Laat de boter smelten in een pan en roer er de chocoladestukjes onder. Laat afkoelen. Klop de suiker met de eieren los (niet te luchtig kloppen, anders gaat het beslag te veel rijzen in de oven om daarna weer in te vallen, waardoor de korst zal schilferen). Zeef de bloem met het cacaopoeder en spatel samen met de gesmolten chocolade en het zout onder de eieren. Meng er daarna de stukjes hazelnoot bij. Vul de bakvorm gelijkmatig met het browniebeslag. Bak 20 tot 25 minuten in een oven van 180 graden. Laat de brownie voldoende afkoelen. Snijd daarna in tien gelijke stukjes.