TennisReserve Bertens wint bij WTA Finals van Barty, de nummer 1 van de wereld

Met haar zege op Ashleigh Barty toonde Kiki Bertens dinsdag haar eigen ongelijk. „De tank is leeg”, liet ze zondag nog weten na de WTA Elite Trophy in Zhuhai. Bij het eindejaarstoernooi voor de subtop van de wereldranglijst verloor Bertens de finale van de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Daarna vertrok ze naar het 150 kilometer verderop gelegen Shenzhen in de veronderstelling te gaan uitrusten op de reservebank van de WTA Finals, het officieuze WK voor de acht beste tennissters van 2019. Maar dinsdagochtend kreeg de 27-jarige Bertens te horen dat ze drie uur later de baan op moest – de Japanse Naomi Osaka had zich met een blessure aan haar rechterschouder teruggetrokken. In haar tachtigste partij van dit jaar (ze speelde het meest van iedereen) versloeg ze na ruim twee uur spelen Barty in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-4. Het was voor Bertens de eerste overwinning in zes partijen tegen de nummer één van de wereld.

Dit jaar alleen al had Barty haar drie keer verslagen en daar zag het de eerste anderhalve set ook weer naar uit. Tot Bertens bij een 6-3 en 3-2 achterstand een servicebreak ongedaan maakte. De 23-jarige Australische stapelde vervolgens fout op fout en Bertens won de resterende games van de tweede set. In de derde set bleef Bertens doorgaan en nam ze een 4-0 voorsprong. Even leek het erop dat ze die comfortabele marge weg zou geven, maar met twee goede servicebeurten maakte ze de partij af.

Door de overwinning maakt Bertens nog kans op een plaats bij de laatste vier. Vorig jaar, tijdens haar debuut bij de WTA Finals, haalde ze de halve finale. Daarin verloor Bertens in drie sets van de Oekraïense Elina Svitolina, de latere toernooiwinnaar. Donderdag moet ze winnen van de Zwitserse Belinda Bencic om kans te blijven maken op de hoofdprijs van 4,42 miljoen dollar, omgerekend net geen vier miljoen euro. (NRC)

Correctie (30 oktober 2019): In een eerdere versie van dit bericht werd Elina Svitolina Wit-Russisch genoemd. Ze komt uit Oekraïne.