President Piñera zegt twee belangrijke conferenties in Chili af vanwege onrust

President Piñera heeft de VN-klimaatconferentie COP25 en de handelsbijeenkomst APEC in zijn land afgezegd. Chili kampt al weken met gewelddadige protesten.
De Chileense president Piñera heeft besloten zowel de COP25 als de APEC de komende maanden niet door te laten gaan.
De Chileense president Piñera heeft besloten zowel de COP25 als de APEC de komende maanden niet door te laten gaan. Foto Pedro Lopez/AFP

De Chileense president Sebastian Piñera heeft woensdag de VN-klimaatconferentie COP25 dit jaar afgezegd. De bijeenkomst zou daar in december plaatsvinden, maar het Zuid-Amerikaanse land kampt al weken met gewelddadige protesten. Ook de APEC-handelstop in Chili, waarvan gehoopt werd dat de Amerikaanse president Trump en de Chineese leider Xi er een handelsovereenkomst zouden tekenen, gaat niet door.

Lees meer over de protesten in verschillende protesten in Latijns-Amerika: ‘Democratische diabetes’ vreet Zuid-Amerika op

„Het is pijnlijk voor Chili, maar onze regering heeft besloten de APEC en COP25 niet te organiseren”, concludeerde Piñera volgens persbureau AFP. De APEC-bijeenkomst (Asia-Pacific Economic Cooperation, een collectief van landen die aan de Stille Oceaan grenzen) zou plaatsvinden op 16 en 17 november. De COP25 was gepland van 2 tot 13 december, de VN laten weten dat gekeken wordt naar andere mogelijkheden voor de bijeenkomst.

Toenemende ongelijkheid

Chili, de afgelopen jaren een van de meest stabiele en welvarende landen van Zuid-Amerika, kampt met grote ontevredenheid onder de bevolking vanwege toenemende ongelijkheid. De conservatieve miljardair Piñera is sinds begin dit jaar weer aan de macht. Nadat hij de prijzen voor de metro had verhoogd, liepen demonstraties snel uit de hand. Zeker achttien mensen kwamen bij gewelddadige protesten om het leven, zo’n 7.000 actievoerders werden opgepakt.

Trump zei onlangs dat hij tijdens de APEC-bijeenkomst een nieuw akkoord wilde ondertekenen met China, om zo een einde te maken aan de voortdurende handelsoorlog tussen de twee landen. De deal behelsde onder meer afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van landbouwgoederen. Het Witte Huis heeft laten weten dat het niet op de hoogte was gesteld van de beslissing van Piñera om de top af te zeggen.