Oud-presentator Kees Driehuis (67) overleden

Driehuis presenteerde 29 jaar lang het televisieprogramma Per Seconde Wijzer. Begin vorig jaar ging hij met pensioen.
Kees Driehuis presenteerde 29 jaar lang de kennisquiz Per Seconde Wijzer.
Kees Driehuis presenteerde 29 jaar lang de kennisquiz Per Seconde Wijzer. Foto Kippa Freek van Asperen/ANP

Oud-presentator Kees Driehuis is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige werkgever BNNVARA. Driehuis was onder meer presentator van Per Seconde Wijzer, Nova en Buitenhof. Hij ging begin vorig jaar met pensioen en werd kort daarna ongeneeslijk ziek.

Driehuis studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij begon zijn carrière bij omroep VARA in 1974 als stagiair en bleef meer dan veertig jaar werkzaam bij de omroep. In zijn eerste jaren was hij bij de radio redacteur, eindredacteur en presentator van actualiteitenprogramma’s als Dingen van de Dag, Radioweekblad en Onder Vuur. In 1989 maakte hij de overstap naar de televisie. Naast presentator was Driehuis initiatiefnemer en eindredacteur van Zembla en de stem van het Sinterklaasjournaal.

‘Vreedzame barricade-journalist’

Vooral bekend was Driehuis als presentator van Per Seconde Wijzer. Hij presenteerde de kennisquiz 29 jaar lang, bijna achthonderd afleveringen. Zijn laatste uitzending was op 1 maart 2018, waarna hij met pensioen ging. „Kees Driehuis is zo ongeveer Per Seconde Wijzer”, zei toenmalig mediadirecteur Rob Kievit van BNNVARA toen Driehuis zijn afscheid aankondigde. Volgens Driehuis wilde de omroep „een nieuwe generatie” een kans geven en wilde hij zelf liever niet stoppen met het programma.

BNNVARA noemt Driehuis „een vreedzame barricade-journalist”. In zijn journalistieke programma’s koos hij voor maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen waarin een positie werd ingenomen en hypocrisie aan de kaak werd gesteld, schrijft de omroep. „Waardevrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit, sprak zich uit, politiek correct of niet.”