Mohammed-cartoons

OM eist zes jaar cel voor doodsbedreiging Wilders

Justitie heeft dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen Junaid I., de 27-jarige Pakistaan die ervan wordt verdacht Geert Wilders met de dood te hebben bedreigd. De man wilde Wilders „naar de hel sturen” vanwege diens wedstrijd voor cartoons van profeet Mohammed.

I. heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, het dreigen daarmee en het aanzetten tot een terreurdaad. Hij deed dat in 2018 in een video die door 153.000 mensen werd bekeken en nog eens 14.000 keer werd gedeeld, aldus justitie. Volgens de officier van justitie was de bedreiging een aantasting van de democratie, ook omdat Wilders noodgedwongen de wedstrijd heeft afgeblazen. Met de eis hoopt het OM anderen af te schrikken om met geweld te dreigen.

Junaid I. kwam eind augustus vorig jaar vanuit Parijs naar Nederland om Geert Wilders te doden, vertelde hij volgens het OM in de video. Hij zei vlak bij het parlement te zijn, dichtbij zijn zelfverklaarde vijand. Justitie rekende het I. ook zwaar aan dat hij anderen opriep te helpen, terwijl op dat moment in Pakistan protesten gaande waren die „danig verhit” waren. Sinds zijn aanhouding stelt I. echter dat hij slechts naar Nederland was gekomen om te demonstreren. (NRC)