Luchtvaart

Boeing-topman zegt sorry: ‘We hebben fouten gemaakt’

Boeing-topman Dennis Muilenburg heeft dinsdag, een jaar na de eerste crash met de 737 MAX, tegenover het Amerikaanse Congres zijn excuses aangeboden namens de vliegtuigbouwer. Vorig jaar oktober en afgelopen maart stortten Boeings van het type 737 MAX neer. In totaal kwamen bij de twee crashes 346 mensen om. Beide ongelukken werden mede veroorzaakt door een fout in het ontwerp van het toestel. Muilenburg ging niet in op hoe de fouten tot stand kwamen, maar benadrukte wel dat er maatregelen zijn genomen. „We weten dat we fouten hebben gemaakt en dat we dingen verkeerd hebben gedaan”, verklaarde de topman. „Wij erkennen die fouten. We hebben verbeteringen aan de 737 MAX doorgevoerd om ervoor te zorgen dat dergelijke ongelukken nooit meer gebeuren.” Boeing verbeterde de software en voerde daarmee inmiddels 814 testvluchten uit. Maar het toestel blijft voorlopig aan de grond. Boeing moet eerst alle vragen van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA beantwoorden. Woensdag wordt Muilenburg ook in het Huis van Afgevaardigden ondervraagd over de vliegtuigongelukken. Een werkgroep van het Huis van Afgevaardigden vraagt zich af of medewerkers onder druk zijn gezet om de 737 MAX te snel af te leveren, zo meldde The Wall Street Journal. (NRC)