Huis van Afgevaardigden

VS erkent Armeense genocide, Turkije verontwaardigd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag de massamoord op Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw door de Ottomanen erkend als een genocide. Dat meldt persbureau Reuters. Het Huis stemde, met 405 voor- en 11 tegenstemmen, voor erkenning van de genocide op tussen de 800.000 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije. De Senaat moet zich nog over de resolutie buigen. De erkenning heeft tot verontwaardiging geleid in Turkije. Volgens Ankara heeft de resolutie geen enkele historische of wettelijke basis. Traditioneel ziet Turkije de schattingen van historici over het aantal slachtoffers van de massamoord als overdreven. De slachtoffers zouden zijn gevallen als gevolg van wat Ankara omschrijft als een burgeroorlog. (NRC)