Groningen

Claim van 122 miljoen euro om waardedaling huizen

De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) eist een vordering van 122 miljoen euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat hebben de WAG en de NAM dinsdag laten weten. De stichting eist namens 4.500 huizenbezitters compensatie voor de jarenlange waardedaling van hun woningen.

De rechtbank oordeelde in 2015 al dat de huizenbezitters recht hebben op een vergoeding. De stichting heeft daarna berekend hoe hoog het bedrag per huiseigenaar zou moeten zijn. De piek ligt in Loppersum. Sommige huiseigenaren zouden volgens de berekening tot 23,9 procent van de WOZ-waarde uitgekeerd moeten krijgen.

De NAM zegt in een reactie verbaasd te zijn over de hoogte van het bedrag en vraagt de stichting om uitleg. Volgens de aardoliemaatschappij staat het bedrag „in geen verhouding tot het advies van de commissie waardedaling Groningen”. Ook stelt de NAM al een „alleszins redelijk” schikkingsvoorstel te hebben gedaan aan de stichting, dat zij heeft afgewezen.

De dagvaarding bij de NAM staat los van de compensatie die het ministerie van Economische Zaken eerder dit jaar heeft toegezegd. Alle huiseigenaren, dus niet alleen de 4.500 die de WAG vertegenwoordigt, kunnen volgend jaar tot ruim 10 procent van de waarde van hun woning terugkrijgen. (ANP)