Facebook: Russische accounts verspreidden ook desinformatie in Afrika

Tientallen accounts en pagina’s werden door Facebook offline gehaald omdat ze vanuit Rusland zouden worden gebruikt om politieke desinformatie te verspreiden in acht Afrikaanse landen.
Facebook heeft opnieuw Russische accounts offline gehaald. Deze keer waren ze actief in Afrika.
Facebook heeft opnieuw Russische accounts offline gehaald. Deze keer waren ze actief in Afrika. Foto EPA

Facebook heeft uit Rusland aangestuurde accounts en pagina’s offline gehaald die politieke desinformatie verspreidden in acht Afrikaanse landen. Dat schrijft de techgigant in een verklaring woensdag. De gecoördineerde campagne wordt gelinkt aan een Russische oligarch met nauwe banden met het Kremlin die volgens de VS ook achter de inmenging van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 zat.

In totaal zouden tientallen accounts en pagina’s gebruikt zijn om meer dan een miljoen mensen te bereiken in acht Afrikaanse landen: Madagaskar, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Mozambique, Congo, Ivoorkust, Kameroen, Soedan en Libië. Aan Facebook-advertenties zouden ze sinds april 2018 zo’n 8.700 dollar (ongeveer 7.800 euro) hebben uitgegeven.

Volgens Facebook - dat onder druk staat van de Amerikaanse politiek om nepnieuws tegen te gaan - zitten „entiteiten die banden hebben met de Russische financier Jevgenij Prigozjin” achter de netwerken die dit soort campagnes lanceren. Oligarch Prigozjin, ook wel bekend als ‘Poetins Chef’, heeft altijd ontkend achter de trollenfabriek in Sint-Petersburg te zitten die politieke Facebook-campagnes aanstuurt.

Lees ook: Poetin ziet steeds meer kansen in Afrika

Pro-Russische berichtgeving

De netwerken, bijvoorbeeld op een Engelstalige pagina ‘Radio Africa’ en een Arabische pagina ‘De Stem van Libië’, verspreidden pro-Russische berichtgeving. Die berichten bevatten kritiek op westers beleid in Afrika en loven het Russische optreden. Ook werd berichtgeving van het Russische staatsmedium Sputnik gedeeld.

Volgens de cyberveiligheidsexpert van Facebook, Nathaniel Gleicher, probeerde de Russische netwerken hun werkelijke identiteit te verhullen door met lokale bewoners te werken. „Er is sprake van een soort bundeling van krachten tussen lokale en Russische actoren”, zegt hij tegen Reuters. Het techbedrijf zegt niet welke bedrijven en organisaties precies achter de desinformatiecampagne zitten. De universiteit van Stanford, die meewerkte aan het onderzoek, zegt echter dat het onder meer gaat om de Russische huurlingengroep Wagner.

Rusland zet de afgelopen jaren verder in op het Afrikaanse geopolitieke speelveld. Huurlingen van Wagner, dat ook aangestuurd zou worden door Prigozjin, zijn opgedoken in de CAR, Soedan en op het strijdtoneel in Libië. President Poetin hield vorige week voor het eerst een top met ruim veertig Afrikaanse leiders in Sotsji.