In beeld

Eerst de boeren, nu de bouwsector op het Malieveld tegen stikstofbeleid

In navolging van het boerenprotest, heeft de bouwsector woensdag geprotesteerd tegen overheidsbeleid rondom stikstof en schadelijke chemische stoffen. Enkele duizenden betogers hadden zich verzameld op het Malieveld in Den Haag. Bij het protest werd bouwmaterieel ingezet, waaronder hijskranen, betonmolens en vrachtwagens. Volgens Grond In Verzet, de organisator van het protest, dreigen tienduizenden werknemers uit de bouw- en transportsector hun baan te verliezen.
Bouwers verzamelden zich woensdag vroeg in de ochtend bij een sportcentrum in Groningen. Gezamenlijk vertrokken ze vervolgens met pendelbussen naar het Malieveld in Den Haag.
Foto: Siese Veenstra/ANP
Het protest richt zich tegen de regels omtrent stikstof en PFAS, een verzamelnaam voor chemische stoffen waarvan een deel zeer schadelijk is voor het milieu. Daardoor liggen veel bouwprojecten stil en zitten bouwers noodgedwongen werkloos thuis.
Foto: Siese Veenstra/ANP
Bouwers waren opgeroepen in oranje werkkleding te verschijnen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
In de nacht van dinsdag op woensdag waren hijskranen, shovels en ander materieel op het Malieveld gezet. De actievoerders zeiden de overlast te willen beperken, maar de impact op de politiek groot te laten zijn.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
De politie sloot in de loop van de ochtend het laatste deel van de A12 in Den Haag af om zo tientallen bouwers die onderweg waren tegen te houden. Het Malieveld zou te vol geweest zijn voor nog meer machines.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Op het Malieveld stonden honderden vrachtwagens, kranen, betonmolens, shovels en ander bouwmaterieel.
Foto David van Dam
Waar bij het boerenprotest alle tractoren op een rij waren geparkeerd, stond woensdag alles dwars door elkaar.
Foto David van Dam
De boeren toonden solidariteit met de bouwers: er stond ook een groot aantal trekkers op het Malieveld.
Foto David van Dam
Als er geen toezeggingen zouden worden gedaan, dreigden de bouwers tonnen grond op het Malieveld te kieperen.
Foto Koen van Weel/ANP
Net na het middaguur veranderde het Malieveld woensdag in een bouwplaats: duizenden tonnen grond werden op het grasveld gestort.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Een actievoerder loopt over de grote bergen aarde.
Foto David van Dam
De bouwsector schat dat al voor 1 miljard euro aan schade is geleden, doordat een groot aantal bouwprojecten stilgelegd moesten worden. NRC meldde in september dat 18.000 projecten op de tocht staan.
Foto David van Dam
De demonstratie was georganiseerd door Grond In Verzet. Hun slogan luidt: Nederland staat op slot, politiek trek het vlot. Ze vinden dat de overheid niet goed omgaat met de stikstofproblematiek in Nederland.
Foto David van Dam
Veel demonstranten waren boos dat de politie de A12 had afgesloten. En dus, vonden de bouwers, hoefden zij zich ook niet aan de belofte te houden het Malieveld netjes achter te laten.
Foto David van Dam
Grote bergen zand transformeren het groene Malieveld tot bouwplaats.
Foto David van Dam
Minister Schouten beloofde woensdag dat het land niet „op slot” gaat en dat de bouwers werk blijven houden.
Foto David van Dam
De eerste betogers verlieten rond 13.30 uur het Malieveld en het bouwprotest langzaamaan ten einde.
Foto Koen van Weel/ANP