Brieven

Brieven 30/10/2019

Mark Zuckerberg

China wil Facebook niet

Aan het slot van zijn toespraak aan Georgetown University in Washington DC uitte Facebook-chef Mark Zuckerberg volgens NRC zijn zorgen „over de invloed van China op de mores online” (‘Ik geloof niet in Zuckerbergs marktplaats van ideeën’). „Zij exporteren nu hun visie op internet naar andere landen.” Tien jaar geleden waren bijna alle internetplatformen Amerikaans, zei hij. „Vandaag zijn zes van de toptien Chinees.” Dat heeft niet alleen een negatieve invloed op Chinezen, maar ook op Amerikaanse gebruikers van Chinese webdiensten. Dit is volgens hem de reden waarom hij Facebook, Instagram en andere diensten niet uitrolt in China. De ware reden heeft echter alles te maken met het politieke bestel in China dat niet openstaat voor een platform dat kan dienen als toekomstige ondermijning van de huidige orde in dat land. Als China wel open zou staan voor zijn platform, dan was hij er als de kippen bij om deze potentiële goudmijn uit te melken, zonder bij de gevolgen hiervan stil te staan.

Brexit-referendum

Twéé vragen

Dat de Britse politici besloten een referendum over uittreding uit de Europese Unie te houden zonder dat van tevoren goed te doordenken, is misschien nog tot daar aan toe. Erger is dat zij na drie jaar nog niet in staat zijn gebleken de daaruit ontstane problemen op te lossen. Het enige dat vaststaat, is dat het parlement geen No Deal-Brexit wenst. Om een eind te maken aan deze ellende zouden de overblijvende EU-landen bij nieuw uitstel moeten eisen dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk 31 januari 2020 een nieuw referendum houdt met twee vragen: 1. moet het VK uit de EU treden of niet? En, zo ja: 2. zonder deal of met de deal van 18 oktober? Dan weten we op 1 februari 2020 waar we aan toe zijn.

Oude rappers

Priester Fresku

„Je moet als maker aanvoelen wat de tijdgeest nodig heeft aan verhalen en inzichten”, zegt rapper Fresku (1986) in NRC (‘Ik ben God dankbaar, daarom luister ik nu naar Hem’, 29/10). Een paar jaar geleden was ik met mijn dochters naar de 3FM Awards in Tivoli Utrecht. Fresku en MocroManiac traden op. Muziek was goed: interactie, humor en speelplezier. Zijn oude werk van tien jaar geleden zou nu de lhbtq- en #metoo-toets niet doorstaan. „Daar gaat Fresku de artiest en kunstenaar”, dacht ik meteen. Wat is toch deze oprukkende onzin dat kunst politiek correct moet zijn. Kunst approved by all is als kilometers beton. Saai. Ik snap dat vaderschap, leeftijd en establishment dit met je doen, maar je bent toch geen priester of politicus geworden? Over tien jaar staat Fresku in de Heineken Music Hall een medley te doen met zijn zoontje op het podium. Moet-ie vooral doen natuurlijk. MocroManiac en ik zullen er niet bij zijn. Wij rennen, stoned als een garnaal, over de daken van de medina van Rabat op de vlucht voor internationale moraalpolitie.

Klimaat

Tuin niet bestraten

Hoe kan het dat er nog steeds mensen zijn die hun tuinen (laten) bestraten, zeker nu al geruime tijd bekend is dat waterafvoer een probleem is tijdens en na een flinke hoosbui; een klimaatfenomeen dat steeds vaker voorkomt.

Duidelijke taal

Geen dommenloket

Ik heb medelijden met briefschrijver Peter Zuijdgeest die zich straks bij elke brief van de gemeente beledigd voelt omdat de overheid hem aanspreekt als iemand van het plebs, terwijl hij toch tot de hoog opgeleide elite behoort (Maak jip-en-janneketaal niet tot de norm, 28/10). Maar ik ben heel blij voor mijn zoon met autisme, mijn hoog opgeleide vriendin van wie Nederlands niet de moedertaal is en mijn schoonvader van 85 die het lezen ontwend is, maar wel graag zelf zijn zaakjes met de gemeente regelt. Door de duidelijke taal van de overheid hoeven zij zich niet, zoals de heer Zuijdgeest voorstelt, te melden bij het dommenloket, maar kunnen ze meedoen als volwaardige burgers. Het werd tijd.


redacteur voor Stichting Makkelijk Lezen

Correctie (30 oktober 2019): In de brief over rapper Fresku is de naam MocroManiac nu goed gespeld.