Minister Schouten op Malieveld: dit land gaat niet op slot

De bouwers zijn ontevreden over de stikstofmaatregelen en regelgeving omtrent PFAS, waardoor veel projecten stilliggen. Ze reden met bouwvoertuigen naar het Malieveld, dat nu vol is.
Bouwers en hun voertuigen op het Malieveld voor het bouwersprotest Grond in Verzet. Bouwers en transporteurs demonstreren met shovels en hijskranen tegen het stikstofbeleid en PFAS-regels.
Bouwers en hun voertuigen op het Malieveld voor het bouwersprotest Grond in Verzet. Bouwers en transporteurs demonstreren met shovels en hijskranen tegen het stikstofbeleid en PFAS-regels. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) beloofde dat het land niet „op slot” gaat en dat de bouwers werk blijven houden. Die uitspraak deed ze woensdagochtend op het Malieveld waar bouwers met hun voertuigen protesteren tegen het stikstof- en PFAS-beleid.

„Als bij de bouw de stikstofneerslag nul is kunt u gewoon aan de slag”, vervolgde Schouten. Die uitspraak werd met boegeroep ontvangen. Er was ook een knal te horen, vermoedelijk vuurwerk. „Meten is weten, dus zodra we meer weten kan er meer”, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infastructuur, D66). Het programma van de bouwers duurt tot 15.00 uur.

Voorafgaand aan het protest beloofde minister Schouten in De Telegraaf de bouwers tegemoet te komen. Zo zouden onder andere kleine en middelgrote woningbouwprojecten, met name de huizenbouw, worden vrijgesteld van de vergunningsprocedure omtrent stikstofuitstoot. Ook zei Schouten dat de PFAS-regels waarschijnlijk zullen worden versoepeld. Deze beloftes herhaalde ze op het Malieveld.

Vertragingen en wegblokkade A12

De politie meldde rond 8.15 uur dat het terrein vol was, en maande de demonstranten te parkeren bij het stadion van ADO Den Haag. Vanaf daar rijden er pendelbussen. De Utrechtsebaan, een uiteinde van de A12 dat naar het centrum van Den Haag leidt, is in de loop van de ochtend afgesloten door de politie en blijft de hele dag dicht. Verkeer is aangeraden om te rijden.

Niet iedereen hield zich aan de blokkade. Een aantal bouwvoertuigen en tractoren probeerde door te rijden, en werd tegengehouden door de politie.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo De demonstrerende bouwers reden tegen de aanwijzingen van onze motorrijders toch door de tunnelbak van de #Utrechtsebaan in. Daar was de rijbaan geblokkeerd en konden zij niet verder. Wij zijn nu in gesprek met de organisatie en chauffeurs. #bouwprotest #Malieveld

De politie heeft verder tientallen bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die hun kentekens hadden afgeplakt. Een deel van de demonstranten reed extra langzaam. Hierdoor zijn vertragingen ontstaan, meldde de ANWB. Automobilisten op de A12 tussen Arnhem en Utrecht kregen te maken met een uur vertraging en op de A28 richting Utrecht, bij Ermelo, drie kwartier.

De bouwers zijn ontevreden over de stikstofmaatregelen en de nieuwe regelgeving omtrent PFAS, en verzamelnaam voor chemische stoffen waarvan een deel zeer schadelijk is voor het milieu. De demonstranten stellen dat de bouwsector te zwaar getroffen wordt door de milieuregels. Projecten zijn stil komen te liggen en de bouwers zeggen te vrezen voor hun banen.

Lees meer over de PFAS-problematiek: ‘Straatje maken wordt veel duurder’ Grond met PFAS-chemicaliën mag niet verplaatst worden.