Belgische politie ontdekt 12 mannen in koelwagen

Een koelwagenchauffeur heeft zelf de politie ingeschakeld omdat hij meende dat mensen zich verscholen hadden in de laadruimte. Dat bleek juist: de elf Syriërs en één Soedanees verkeren in goede gezondheid.
Een vrachtwagenchauffeur nabij de haven van het Belgische Zeebrugge.
Een vrachtwagenchauffeur nabij de haven van het Belgische Zeebrugge. Foto Francois Lenoir/Reuters

De Belgische politie heeft dinsdagnacht op een parkeerplaats langs de snelweg bij Oud-Turnhout twaalf mannen uit een koelwagen gehaald. Belgische media schrijven dat de chauffeur zelf de politie had ingeschakeld, omdat hij vermoedde dat mensen zich in de laadruimte verschuilden om via de havenstad Zeebrugge naar Engeland te reizen.

Deze ontdekking komt een week nadat in Engeland 39 mensen dood werden aangetroffen in een koelwagen, ook afkomstig uit België. Vermoedelijk ging het daarbij om Chinezen en Vietnamezen. Migranten houden zich vaker schuil in koelwagens omdat tijdens controles met warmtescanners mensen niet worden gedetecteerd.

Lees ook: 39 lichamen in een vrachtwagen: wat gebeurde er in Thurrock?

De politie haalde nu twaalf volwassen mannen uit de wagen: elf Syriërs en één Soedanees. Ze verkeren allen in goede gezondheid en zijn overgedragen aan de Belgische immigratiedienst. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder onderzoeken.