Alarm burgemeesters: politiebureaus in regio dicht door onderbezetting

Brief aan Tweede Kamer

De landelijke aanpak van georganiseerde misdaad legt een te groot beslag op de politiecapaciteit die toch al „schaars” zou zijn. Dat schrijven burgemeesters dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij hun zorgen uiten over de capaciteit van de politie. De burgemeesters schrijven dat de bestrijding van onder meer mensenhandel en cybercrime erdoor onder druk komt te staan.

Eerder deze maand kondigde het kabinet een pakket maatregelen aan ter bestrijding van de georganiseerde misdaad, mede naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum. Onderdeel van dat plan is het extra laten bewaken van advocaten en rechters door de politie. De regioburgemeesters, een samenwerkingsverband van burgemeesters, vinden de druk die deze maatregelen opleggen „onacceptabel”, schrijven ze dinsdag in de brief.

Zo moeten volgens hen politiebureaus sluiten door onderbezetting. Ook zouden aanrijtijden in sommige regio’s niet meer gehaald worden en nemen roofovervallen toe. Om gaten in de roosters te dichten, doen wijkagenten meer aan noodhulp en zijn ze niet meer in de wijk aanwezig. De capaciteit bij de politie zou volgend jaar nog verder afnemen.

In de brief vragen de burgemeesters de Kamer om „structurele maatregelen” om de politiesterkte laten stijgen. „Het water staat ons en onze politie reeds tot aan de lippen.”