Verenigd Koninkrijk

Johnson krijgt geen toestemming voor vervroegde verkiezingen

Het Lagerhuis heeft premier Boris Johnson maandag geen akkoord gegeven voor vervroegde verkiezingen. De regering had daartoe een motie ingediend. Die kreeg weliswaar meer voor- dan tegenstemmen, maar bij lange na niet genoeg voor de benodigde tweederdemeerderheid. Johnson wil graag op 12 december verkiezingen. De premier hoopt zo een meerderheid in het Lagerhuis terug te krijgen die zijn Brexit-deal alsnog goedkeurt. De premier zal nu via een regulier wetsvoorstel proberen om verkiezingen te regelen. Dat voorstel heeft slechts een normale meerderheid nodig, maar kan wel door het Lagerhuis worden behangen met amendementen die Johnson weer kunnen hinderen. Het was niet de eerste keer dat de premier verkiezingen probeerde af te dwingen; ook eerdere pogingen mislukten. (NRC)