Trainer Jaap Stam per direct weg bij Feyenoord

Betaald voetbal Jaap Stam werd deze zomer de opvolger van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord. Na het verlies van Ajax kan hij gaan.

Feyenoord-trainer Jaap Stam
Feyenoord-trainer Jaap Stam Foto Robin Utrecht/ANP

Trainer Jaap Stam vertrekt per direct bij Feyenoord. Hij heeft zijn functie als hoofdtrainer zelf neergelegd, meldt Feyenoord maandag. Zondag verloor Feyenoord nog met 4-0 van Ajax.

Stam was sinds de zomer trainer van Feyenoord, nadat hij werd aangesteld als opvolger van de vertrokken Giovanni van Bronckhorst. Die had de Rotterdammers drie seizoenen geleden nog naar de eerste landstitel in bijna twintig jaar geleid. Wie Stam zal opvolgen is nog niet bekend.

In het handjevol maanden dat Stam trainer was van de Rotterdammers, leed zijn ploeg in elf eredivisiewedstrijden al negentien verliespunten. In de competitie staat Feyenoord daardoor na de ruime nederlaag tegen Ajax op de twaalfde plaats, onder stadgenoot en promovendus Sparta. Na het duel met Ajax wachtten boze supporters Stam en zijn selectie op bij het trainingscomplex van Feyenoord in Rotterdam-Zuid. Op de persconferentie na afloop van het duel antwoordde Stam op de vraag of hij dacht aan opstappen: „Dat soort momenten kunnen altijd komen.”

Stam tekende in maart een contract voor twee seizoenen bij Feyenoord. Op dat moment was hij nog interim-trainer bij PEC Zwolle. Hij werd aangetrokken door technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong. Van Geel vertrok 1 juli uit Rotterdam en niet veel later stapte ook De Jong op. Directe opvolgers werden niet gevonden, waardoor een belangrijk deel van de Feyenoord-organisatie sindsdien wordt geleid door interim-directeuren.

Stam was naast zijn maanden als coach van PEC Zwolle eerder trainer bij Jong Ajax en Reading FC. Bij de Engelse club werd hij na een goed eerste jaar in zijn tweede seizoen ontslagen.

Als speler was Stam onder meer actief bij Willem II, PSV, Manchester United en Ajax.