Tientallen doden bij aardverschuiving in Kameroen

Het natuurgeweld ontstond door hevige regenval in het westen van het land. De doden vielen toen meerdere huizen op een heuvel instortten.
Reddingswerkers op zoek naar overlevenden bij Bafoussam in het westen van Kameroen.
Reddingswerkers op zoek naar overlevenden bij Bafoussam in het westen van Kameroen. Foto Leclerc Tsakem/AP

Door een aardverschuiving in het westen van Kameroen zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker 42 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen worden nog vermist doordat meerdere huizen op een heuvel zijn ingestort. Dat meldt persbureau AFP dinsdagavond na berichtgeving van Kameroense staatsmedia.

Het natuurgeweld ontstond door hevige regenval in de regio rond Bafoussam, de hoofdstad van de westelijke provincie Ouest. De regen zorgde op veel plekken voor overstromingen en schade aan huizen. Reddingswerkers zoeken sinds afgelopen nacht naar overlevenden in het puin. De Kameroense president Paul Biya heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de natuurramp.

De zware regenval zorgde eerder voor ernstige overstromingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een buurland van Kameroen. Daar moesten naar schatting 30.000 mensen vluchten voor overstromingen. Ook Zuid-Soedan kampte vorige week met uitzonderlijke regenval, waardoor wegen en ziekenhuizen zijn verwoest. Volgens kinderorganisatie Unicef van de Verenigde Naties hebben hierdoor onder anderen bijna een half miljoen kinderen moeilijk toegang tot voedsel en water.