Thuiskok

Churros

Er was een tijd dat je naar Spanje moest of zelf de keuken in moest duiken als je churros wilde eten, maar tegenwoordig zie je ze overal, vooral in die rare Nutella-winkels met vitrines plakkerig van de donuts die er tegenaan zijn gedrukt. Veelvraat als ik ben, heeft dat aanzicht me toch nooit kunnen verleiden iets te proeven. In Spanje eet ik ze wel altijd. Zelfgemaakt zijn ze sowieso veel lekkerder. Eet ze naturel, met de suiker of dip ze in gesmolten chocolade. De kaneel is wat mij betreft optioneel.

Verwarm een friteuse voor tot 180 graden. Breng het water samen met de boter en het snuifje zout aan de kook. Voeg de bloem toe en roer met een spatel verder tot het beslag loslaat van de rand. Neem van het vuur en laat even afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe en roer tot een glad beslag. Meng de kaneel erbij. Vul een spuitzak (met een grote gekartelde spuitmond) met het beslag. Spuit in het hete frituurvet reepjes van ongeveer tien centimeter lang. Gebruik je ene hand om te spuiten en knip met je andere hand met een schaar het reepje af. Bak de churros goudbruin in vier à vijf minuten.

Schep ze uit de olie er rol ze rijkelijk in de kristalsuiker. Laat ze afkoelen op keukenpapier.