Kabinet wil met ruimere norm bouw tegemoetkomen

PFAS-vervuiling De staatssecretaris wil de grens voor PFAS-vervuiling verruimen. De bouwers, die woensdag gaan protesteren, noemen het „niet genoeg.”

Het kabinet wil dat er zo snel mogelijk ruimere normen komen voor de hoeveelheid PFAS in de grond. Zo moeten snel allerlei bouwwerkzaamheden, die als gevolg van de huidige regels stilliggen, hervat kunnen worden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) heeft het RIVM gevraagd uiterlijk vóór 1 december te komen met een landelijke grens voor maximale PFAS-vervuiling, de zogeheten achtergrondwaarde. Op dit moment moet alle grond gecontroleerd worden op de aanwezigheid van PFAS, een verzameling van zo’n zesduizend synthetische stoffen waarvan enkele schadelijk voor de mens kunnen zijn. Op een aantal uitzonderingen na mag grond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo grond bevatten. Is dat wel het geval, dan mag de grond niet verplaatst worden.

Recente metingen tonen aan dat deze grens hoger kan komen te liggen. Daarom wil Van Veldhoven nu van de 0,1 grens af, „binnen de veilige ruimte die er is. Deze moet maximaal en zo snel mogelijk benut worden.”

Als gevolg van de regels is er zoveel werk stil komen te liggen, dat de bouw-, infra- en grondverzetsectoren naar eigen zeggen 1 miljard euro schade hebben geleden. Ze gaan woensdag met „honderden machines” op het Malieveld demonstreren.

Een van de organisatoren, bouwondernemer Arnold Tuytel, noemt de stap van Van Veldhoven „een heel klein lichtpuntje, maar nog lang niet genoeg”. Het is volgens Tuytel maar de vraag hoe hoog de nieuwe grens wordt en of er dan wel een werkzame situatie ontstaat. Bovendien zegt hij, „duurt het tot 1 december veel te lang”. Ook Bouwend Nederland, een van de aangesloten brancheorganisaties, noemt „tijd een belangrijke factor”, zegt een woordvoerder. „Voor een paar bedrijven kan het in december al te laat zijn.” Voor de demonstratie maken de plannen geen verschil, zegt Tuytel. „Want we hebben ook nog een ander probleem: stikstof.”

PFAS zitten in allerlei toepassingen, zoals anti-aanbakpannen en blusschuim. Omdat de stoffen veel gebruikt worden en nauwelijks afbreekbaar zijn, zijn ze wijd verspreid. Een landelijke grens instellen lijkt daarom vreemd, zegt Annemarie van Wezel, hoogleraar Environmental Ecology aan de Universiteit van Amsterdam. „Op bepaalde plekken zit er veel meer PFAS in de grond dan op andere locaties.” Toch noemt ze het plan van de staatssecretaris een goed idee. „Je neemt een soort gemiddelde van de verontreiniging. Daardoor grijp je alleen in op de meer extreme situaties.”

Hoe schadelijk is PFAS? pagina 7