Invallen en arrestaties in Limburg voor illegale tabakshandel

Criminaliteit

In Limburg zijn maandag achttien aanhoudingen verricht bij invallen in een groot internationaal onderzoek naar illegale sigarettenproductie en -handel. Dat meldt de fiscale opsporingsdienst FIOD. De achttien worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In Stramproy werd een grote illegale fabriek gevonden.

Invallen waren in vier woningen en veertien bedrijfspanden in Nederland, de meeste in Limburg. Er is onder meer beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten en zo’n 45.000 kilo ruwe tabak.

Volgens Europees politieagentschap Europol zijn maandag ook invallen gedaan in Italië, Polen, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast droegen autoriteiten uit Roemenië en Rusland bij aan het onderzoek. In totaal waren 250 politieagenten en douanemedewerkers betrokken.

De FIOD vermoedt dat de criminele organisatie meer dan 642.500 kilo aan tabak heeft verhandeld. Dat komt neer op minimaal 67 miljoen euro aan misgelopen accijns. De tabak is vermoedelijk in Italië ingekocht en bewerkt in en verkocht vanuit Nederland.

Begin oktober rolde de FIOD een illegale sigarettenfabriek op in Zeeland. Daarbij werden acht mannen uit Oost-Europa aangehouden. In een loods in Kapelle werden 1,5 miljoen sigaretten en 10.000 kilo ruwe tabak gevonden. De opsporingsdienst verdubbelde begin dit jaar het aantal werknemers dat illegale sigaretten opspoort.