Indiase luchtvaartmaatschappij bestelt driehonderd vliegtuigen bij Airbus

De Indiase vliegtuigmaatschappij IndiGo heeft driehonderd toestellen bij Airbus besteld. Dit is een tegenvaller voor Boeing. De cataloguswaarde van de order is 33 miljard dollar.
Een Airbus-toestel, in bezit van IndiGo, op het vliegveld van Toulouse.
Een Airbus-toestel, in bezit van IndiGo, op het vliegveld van Toulouse. Foto Balint Porneczi

De Indiase budgetmaatschappij IndiGo heeft driehonderd vliegtuigen besteld bij Airbus. Het gaat om toestellen uit de A320neo-reeks, meldt de Europese vliegtuigbouwer dinsdag op zijn website. Het is een van de grootste orders ooit voor Airbus.

De prijs van de bestelling is niet bekendgemaakt. De cataloguswaarde van de driehonderd toestellen bedraagt 33 miljard dollar (29,7 miljard euro). De werkelijke prijs ligt waarschijnlijk lager door korting die bij dit soort grote orders gegeven wordt.

De aankoop is een tegenvaller voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, de grote concurrent van Airbus. Boeing kampt met de nasleep van twee ongelukken met een Boeing 737 MAX, waardoor toestellen uit die serie wereldwijd aan de grond staan. De Airbus-toestellen uit de A320neo-reeks zijn de tegenhangers van de Boeing-vliegtuigen uit de 737 MAX-serie.

Bij Airbus werken ruim 133.000 mensen. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 63,7 miljard euro.