Hongkongse activist Wong uitgesloten van verkiezingen

Volgens de Hongkongse autoriteiten is Wong uitgesloten van deelname aan de verkiezingen omdat hij onafhankelijkheid bepleit.
Wong staat journalisten te woord nadat hij zijn diskwalificatie bekend heeft gemaakt.
Wong staat journalisten te woord nadat hij zijn diskwalificatie bekend heeft gemaakt. Foto Vincent Yu/AP

De bekende Hongkongse activist Joshua Wong is uitgesloten van deelname aan verkiezingen in de semi-autonome regio. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt op Twitter. De Hongkongse regering bevestigt volgens persbureau Reuters dat één kandidaat voor de districtsverkiezingen eind november is uitgesloten omdat hij onafhankelijkheid van de regio bepleit. Volgens Wong is er sprake van politieke censuur door Beijing.

Wong heeft eerder kenbaar gemaakt dat hij een voorstander is van een referendum over onafhankelijkheid van Hongkong. Ook heeft hij zijn steun uitgesproken aan de Catalaanse separatisten. Hierdoor beschouwt de Hongkongse regering hem als voorstander van afscheiding van China, wat indruist tegen de grondwet. Wong zelf stelt dat hij niet voor onafhankelijkheid pleit, maar voor het recht te mogen kiezen.

In een serie tweets stelt Wong dat „de keuze om mij uit te sluiten duidelijk politiek gemotiveerd is”. Volgens Wong heeft de Chinese regering druk gezet op de Hongkongse autoriteiten om hem uit te sluiten vanwege zijn werk als activist. Wong werd in 2014 bekend als leider van de zogenoemde Paraplurevolte, waarbij vooral studenten pleitten voor vrije verkiezingen.

Lees ook dit stuk over de wereldwijde protesten: ‘Protesten komen altijd in golven’

‘Geen politieke oplossing’

Wong zei dinsdag tegen journalisten dat hij verwacht dat zijn uitsluiting zal leiden tot nog grotere protesten in Hongkong. In de regio vinden sinds juni demonstraties plaats tegen Chinese inmenging en voor democratische vrijheden. De demonstranten eisen onder meer het vertrek van de hoogste leider Carrie Lam, die te veel beïnvloed zou worden door Beijing.

Lam heeft dinsdag bekendgemaakt dat zij de demonstranten op politiek vlak niet tegemoet wil komen. „Het nemen van maatregelen om gewelddadige demonstranten tegemoet te komen, is volgens mij geen oplossing”, zei zij tegen journalisten. Ook waarschuwde Lam voor een economische recessie als de protesten voortduren. De demonstraties hebben een negatief effect op onder meer toerisme en handel.