Grootaandeelhouder wil VolkerWessels helemaal overnemen

Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie Wessels, wil alle aandelen van bouwconcern VolkerWessels opkopen. Het bedrijf bezit nu al tweederde van de aandelen.
Bouwwerkzaamheden van VolkerWessels aan de Zuidas in Amsterdam.
Bouwwerkzaamheden van VolkerWessels aan de Zuidas in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

VolkerWessels komt mogelijk weer volledig in handen van de familie Wessels. Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie dat nu al grootaandeelhouder is, wil alle aandelen van het bouwconcern aan de Amsterdamse beurs opkopen. Dat heeft VolkerWessels dinsdag laten weten. Bij een overname verdwijnt het bedrijf waarschijnlijk van de beurs.

Of het ook daadwerkelijk tot een overname komt, staat niet vast. „De onderhandelingen tussen VolkerWessels en Reggeborgh bevinden zich in een vroeg stadium en het is niet zeker dat er een overeenkomst zal volgen uit de besprekingen”, aldus het concern. Reggeborgh heeft 21,75 euro per aandeel geboden. Het fonds bezit al tweederde van de aandelen.

Lees meer over de beursgang van 2017: Met z’n allen cashen op de beurs

Timmerbedrijf

Reggeborgh heeft VolkerWessels in het verleden een paar keer overgenomen, om het vervolgens weer deels te verkopen. In 2003 verdween het bouwbedrijf voor het eerst van de beurs, nadat Reggeborgh het had overgenomen. Twee jaar geleden deed het fonds weer voor een deel afstand van VolkerWessels, door het terug te brengen naar de beurs.

De reden, destijds: het spreiden van kapitaal. „Wij, de familie, zijn van mening dat we te veel financiële middelen in één bedrijf bezitten”, vertelde toenmalig topman Dik Wessels destijds aan Quote. „Het doel is spreiding. Je zou kunnen zeggen dat we dit voor de kleinkinderen doen.” Op dat besluit komen de erven-Wessels nu kennelijk weer terug.

Topman Dik Wessels – zoon van oprichter Arend Wessels, – overleed twee jaar geleden op 71-jarige leeftijd. Dik Wessels maakte van het timmerbedrijf van zijn vader een regionaal bouwbedrijf. Het maakte Dik Wessels tot één van de rijkste Nederlanders, met een vermogen van naar schatting 4 miljard euro. Zussen Gérita en Inge Wessels – dochters van Dik Wessels – staan respectievelijk op de plekken 12 en 13 in de Quote 500 met een geschat vermogen van ieder 1,8 miljard euro. VolkerWessels wordt momenteel geleid door topman Jan de Ruiter

Op één na grootste

VolkerWessels is na BAM het grootste bouwbedrijf van Nederland. Het bedrijf richt zich via een consortium van kleine bouwbedrijven vooral op kleine opdrachten, zoals rotondes en fietspaden voor gemeenten. Tegelijkertijd doet VolkerWessels ook grote opdrachten. Het bedrijf werkte onder meer mee aan de bouw van het Rijksmuseum, het stadskantoor in Utrecht en het vernieuwde treinstation in Eindhoven.

Vorig jaar bedroeg de omzet 5,9 miljard euro, waarvan 138 miljoen overbleef als winst. Het bedrijf heeft het al een tijdje lastig op de beurs, na tegenvallende halfjaarcijfers en de onzekerheid over het doorgaan van verschillende bouwprojecten na de stikstofuitspraak van de Raad van State. Eind augustus noemde VolkerWessels-topman De Ruiter die uitspraak een „treinongeluk in slow motion”.

Nadat het nieuws over de mogelijke overname dinsdag bekend werd, steeg de beurskoers van VolkerWessels met meer dan 20 procent.