Dubbele moord Groningen

Verdachte zat in traject voor gedwongen opname

Ergün S., de 33-jarige verdachte die zaterdag twee schoonmakers zou hebben gedood in een Groningse bioscoop, zat in het proces om een gedwongen ggz-behandeling te krijgen. Dat bevestigt een woordvoerder van GGZ Delfland maandag, na berichtgeving in het AD. Iemand met psychische problemen gedwongen laten opnemen kan alleen nadat een rechter daarover geoordeeld heeft. Dat was bij S. nog niet gebeurd. Volgens de familie zou de rechter dinsdag langskomen, schrijft het AD. GGZ Delfland is naar aanleiding van het incident een „onafhankelijk calamiteitenonderzoek” begonnen en heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Volgens het AD had S. last van psychoses. Zijn familie zou al langere tijd geprobeerd hebben hem verplicht te laten behandelen. S. zou eerder dit jaar tot vier weken cel zijn veroordeeld omdat hij geweld had gebruikt tegen agenten.

S. werd zondag gearresteerd in Groningen. De politie schoot hem daarbij in de benen, omdat hij een mes bij zich droeg en een dreigende houding aannam. (NRC)