Claim van 122 miljoen euro bij NAM om waardedaling Groningse huizen

4.500 Groningers eisen compensatie voor de jarenlange waardedaling van hun woningen. De rechtbank concludeerde in 2015 al dat ze recht hadden op een vergoeding.
Een huis in het Groningse dorp Stedum is zwaar beschadigd door de aardbevingen.
Een huis in het Groningse dorp Stedum is zwaar beschadigd door de aardbevingen. Foto Kees van de Veen

De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) eist dinsdag bij de rechtbank een vordering van 122 miljoen euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat hebben de WAG en de NAM dinsdag laten weten. De stichting eist namens 4.500 huizenbezitters compensatie voor de jarenlange waardedaling van hun woningen.

WAG-voorzitter Lolke Weegenaar tegenover persbureau ANP: „Door die gerechtelijke uitspraken moet de NAM betalen, hoe dan ook. Het is alleen de vraag welk bedrag de rechter zal toewijzen.”

De rechtbank oordeelde in 2015 al dat de huizenbezitters recht hebben op een vergoeding. De stichting heeft daarna berekend hoe hoog het bedrag per huiseigenaar zou moeten zijn en kwam in totaal uit op 122 miljoen euro. De piek ligt in Loppersum, de gemeente die vaak in het nieuws was door de aardbevingen. Sommige huiseigenaren zouden volgens de berekening tot 23,9 procent van de WOZ-waarde uitgekeerd moeten krijgen.

De NAM zegt in een reactie verbaasd te zijn over de hoogte van het bedrag en vraagt de stichting WAG om uitleg. Volgens de aardoliemaatschappij staat het bedrag „in geen verhouding tot het advies van de commissie waardedaling Groningen”. Ook stelt de NAM al een „alleszins redelijk” schikkingsvoorstel te hebben gedaan aan de stichting, die zij heeft afgewezen.

Lees ook: Als de rechtbank gelijk krijgt, kan dat de NAM een miljard kosten

Twee methoden

De dagvaarding bij de NAM staat los van de compensatie die het ministerie van Economische Zaken eerder dit jaar heeft toegezegd. Alle huiseigenaren, dus niet alleen de 4.500 die de WAG vertegenwoordigt, kunnen volgend jaar tot ruim 10 procent van de waarde van hun woning terugkrijgen.

Het ministerie berekent de waardedaling op een andere manier dan de WAG, waardoor sommige eigenaren niet in aanmerking komen voor een vergoeding of minder gecompenseerd worden.

De secretaris van de WAG, Francis van der Kamp, vreest dat de NAM zal verwijzen naar de methode van het ministerie en hoopt daarom dat de rechtbank een externe deskundige aanwijst die over de bedragen besluit. „Het wordt een proces van lange adem. Als de rechtbank een deskundige aanstelt kan het traject van hakketakken over en weer worden gestopt.” De WAG hoopt de waardedaling alsnog direct bij de NAM vergoed te krijgen. De NAM kon dinsdagochtend niet meteen reageren.

Het kabinet zei vorige maand dat er al in 2022 een einde komt aan de gaswinning in Groningen. Eerder ging de regering nog uit van 2030 als uiterste termijn.