Brieven

Brieven

Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) stuurt honderd taalcoaches het land in om het taalgebruik van ambtenaren te verbeteren (Taalbrigade moet onbegrijpelijke overheidsteksten leesbaar maken, 23/10). Dit is onderdeel van de Direct Duidelijk Deal die in 2018 is begonnen. De Direct Duidelijk Deal stuurt ondubbelzinnig aan op taalniveau B1 voor iedereen, zo blijkt uit de bijbehorende website met schrijftips. Eén voorbeeld volstaat. De Deal raadt abstracte, verzachtende, dubbelzinnige of figuurlijke woorden ernstig af. Woorden als ‘fatsoen’, ‘eenvoud’ of ‘mening’ zijn dus te moeilijk, want abstract. Ook figuurlijke taal als ‘blauwe envelop’, ‘de sterke arm’ of ‘kommaneuker’ moet dus worden vermeden. Tien jaar geleden waarschuwde ik als schrijftrainer in NRC al tegen deze teneur (De overheid doet net alsof heel Nederland laaggeletterd is, 12/9/2009). Nu is iedereen B1, ofwel jip-en-janneketaal, blijkbaar officieel overheidsbeleid. Nederland telt volgens de Rekenkamer 2,5 miljoen laaggeletterden. Daarnaast hebben meer dan 5 miljoen Nederlanders volgens het CBS een mbo-, havo- of vwo-diploma en bijna 4 miljoen een afgeronde hbo- of w.o.-studie. Die moet je niet beledigen met jip-en-janneketaal. Stem op je lezer af. Overigens denk ik dat staatssecretaris Knops zijn 3 miljoen beter kan besteden aan onderzoek naar waar laaggeletterden echt mee geholpen zouden zijn. Laat hem de gedigitaliseerde overheid beter benaderbaar maken. Dat je de telefoon kunt pakken of naar een loket kunt als je een brief niet snapt. Dan zijn die honderd taalbrigadiers ook niet meer nodig.