Bertens wint in WTA Finals van nummer één Barty

Kiki Bertens stond op de reservelijst voor de WTA Finals, het prestigieuze eindejaarstoernooi voor de beste vrouwelijke tennissters van het afgelopen jaar.
Kiki Bertens serveert tijdens haar finalepartij in de WTA Elite Trophy, zondag tegen Aryna Sabalenka.
Kiki Bertens serveert tijdens haar finalepartij in de WTA Elite Trophy, zondag tegen Aryna Sabalenka. Foto AFP

Kiki Bertens mocht dinsdag toch spelen in de WTA Finals, het prestigieuze eindejaarstoernooi met de beste acht tennissters van het afgelopen seizoen. Ze neemt in de Chinese stad Shenzhen de plaats in van de Amerikaanse Naomi Osaka, die het toernooi dinsdag vanwege een schouderblessure moest verlaten. Bertens begon sterk, met een overwinning op de nummer één van de wereld, Ashleigh Barty.

In haar eerste partij versloeg Bertens Barty in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-4. In vijf eerdere partijen had Bertens nog nooit van haar gewonnen. Om door te gaan naar de halve finales, moet Bertens ook haar volgende groepsduel winnen. Ze neemt het daarin op tegen de Zwitserse Belinda Bencic. Bertens speelt één wedstrijd minder dan de andere tennissters in haar poule, want Osaka had al een partij achter de rug toen ze zich terugtrok.

Bertens had dit jaar een moeilijke tweede seizoenshelft. Lees ook: De plotselinge onrust en twijfel rond Kiki Bertens

Bertens doet voor het tweede jaar op rij mee aan de WTA Finals, waar ze vorig jaar de halve finale haalde. Het lukte haar dit jaar niet om zich direct te kwalificeren doordat ze vorige maand in de kwartfinale verloor op het WTA-toernooi in Moskou, en uit de topacht van de wereldranglijst zakte. Ze werd wel eerste reserve voor de Finals en mocht in actie komen bij de WTA Elite Trophy, het eindejaarstoernooi voor de subtop in het vrouwentennis. Daarin bereikte ze de eindstrijd, die ze zondag in twee sets verloor van de Wit-Russische Aryna Sabalenka.

Sluiter

Vorig jaar had Bertens haar plek in de WTA Finals ook te danken aan de blessure van een andere speelster. Simona Halep, destijds de mondiale nummer één, zegde af wegens een rugblessure. Bertens, ook toen de eerste reserve, verving haar en won twee van haar drie partijen in de groepsfase. In de halve finale kwam ze niet voorbij de Oekraïense Elina Svitolina, de latere eindwinnares.

Bertens won begin dit jaar twee WTA-toernooien, in Sint-Petersburg en in Madrid. Op de grandslams kwam ze niet verder dan de derde ronde. Vooral in de afgelopen maanden vielen de prestaties van de 27-jarige tennisster tegen. Begin september zette ze - vooralsnog tijdelijk - de samenwerking met haar coach Raemon Sluiter stop.