WK Rugby

Zuid-Afrika verslaat Wales en treft in finale Engeland

Tendai Mtawarira (links) en Siya Kolisi vieren Zuid-Afrika’s zege.
Tendai Mtawarira (links) en Siya Kolisi vieren Zuid-Afrika’s zege. Foto AFP

Zuid-Afrika heeft zich voor de derde keer verzekerd van een plek in de finale van het WK rugby, die komende zaterdag wordt gespeeld. De ‘Springbokken’ waren zondag in Yokohama Wales met 19-16 de baas. In 2007 haalde tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika voor het laatst de finale en werd Engeland, ook ditmaal de tegenstander, verslagen. De Engelsen wonnen zaterdag verrassend met 19-7 van titelverdediger Nieuw-Zeeland.

In het rommelige duel tussen Zuid-Afrika en Wales was de hoofdrol weggelegd voor Handre Pollard, die vanaf alle mogelijke posities in het veld de bal tussen de palen schoot en goed was voor 14 van de 19 punten. Engeland domineerde tegen het favoriete Nieuw-Zeeland, dat 15 van de 16 laatste onderlinge duels had gewonnen, van de eerste tot de laatste minuut. Voor de All Blacks was het de eerste nederlaag op een WK sinds 2007. (ANP)